5 Reistips voor als je Egypte wilt bezoeken

Egypte is een zeer populaire bestemming voor toeristen die bekend staat om haar piramides, mummies en de talloze historische bezienswaardigheden, welke voor veel reizigers nog steeds iets mysterieus heeft. Maar Egypte is vooral een relatief goedkope zonbestemming, met prachtige stranden en luxe all-inclusive hotels.

In dit artikel geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen over Egypte om jouw reis zo aangenaam mogelijk te maken.

1. Is het veilig om naar Egypte te reizen?

Hoewel de veiligheidssituatie in veel media vaak wordt (overdreven), is Egypte over het algemeen een veilig land om naar toe te reizen. De meeste (toeristen) gebieden worden als relatief veilig beschouwd, behalve het noordelijke deel van de Sinaï welke over het algemeen een hoger risiconiveau heeft.

In verschillende regio’s zijn er controleposten neergezet om de veiligheid van de toeristen te kunnen waarborgen.

Wat betreft berovingen, overvallen en andere minder ernstige delicten,dit soort vergrijpen komen in Egypte vrij weinig voor. Je zult merken dat het veilig is om ’s avonds over straat te lopen en dit komt omdat de meeste Egyptenaren hun sociale activiteiten pas laat beginnen en de steden ’s avonds tot leven komen.

De meeste restaurants en cafés zijn tot diep in de nacht open en het overgrote deel van de Egyptenaren zijn behulpzaam en vriendelijk voor toeristen.

Hoewel reizen naar Egypte dus over het algemeen veilig is, moet je je persoonlijke veiligheid toch in de gaten houden. Het plannen van je reis bij een gerenommeerde touroperator kan een verstandige keuze zijn omdat zij de aangepaste beveiligingssituaties kennen en jouw reisschema dienovereenkomstig kunnen aanpassen.

2. Visum om Egypte te bezoeken

*Heb ik om Egypte te bezoeken een visum nodig?

Iedereen die Egypte bezoekt, is verplicht om zowel een paspoort als een visum te hebben, tenzij je afkomstig bent uit één van de landen of gebieden met een vrijstelling voor een visum, zoals Bahrein, Hong Kong, Koeweit, Libanon, Macao, Maleisië, Oman, Saoedi-Arabië en (vanaf mei 2018) de Verenigde Arabische Emiraten. Burgers van sommige landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kunnen ook onder bepaalde voorwaarden Egypte zonder visum bezoeken.

*Kan ik bij aankomst in Egypte een visum aanvragen?

Mensen uit de volgende landen kunnen bij aankomst in Egypte een visum kopen: de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, Rusland, Oekraïne, Georgië, Servië, Maleisië, Macedonië, Japan, Zuid-Korea en (vanaf mei 2018) China.

Als je een inwoner van één van deze landen bent, kun je met jouw paspoort, persoonlijke informatie en details over je reisplannen bij aankomst in Egypte een visum verkrijgen. Het Egypte visum is  30 dagen geldig vanaf de dag van aankomst.

*Hoe kan ik van tevoren een toeristenvisum voor Egypte kopen?

Als het land waarin jij woont niet staat vermeld, moet je het visum persoonlijk of schriftelijk bij een Egyptische ambassade of consulaat in jouw land aanvragen. Je paspoort moet nog ten minste zes maanden geldig zijn en één blanco pagina hebben. Andere documenten, die zijn vereist om een Egypte visum aan te vragen, variëren afhankelijk van de nationaliteit van de aanvrager. Raadpleeg voor meer informatie hierover het Egyptisch consulaat in jouw land.

3. Geldzaken in Egypte

*Wat is de beste valuta om mee naar Egypte te nemen?

De Amerikaanse dollar, het Britse pond en de euro worden in veel delen van Egypte, vooral in grote steden, over het algemeen aanvaard. Hoewel je soms voor snuisterijen en voor fooien of in sommige afgelegen gebieden wel moet betalen in Egyptische ponden.

Het Egyptische pond is de officiële munteenheid in Egypte en wordt gewoonlijk afgekort als EGP, LE of E £. Het is verdeeld in 100 piasters of 1000 millimes.

De contanten, die je mee naar of uit Egypte mag nemen, zijn beperkt tot EGP 5.000 en USD 10.000 of het equivalent daarvan in euro’s en andere valuta. Al het contant geld boven dit bedrag moet worden aangegeven.

Al deze drie valuta kunnen gemakkelijk tegen EGP worden ingewisseld en dit gebeurt tegen de officiële wisselkoers bij elke Egyptische bank, de balie van een bank op luchthavens, een wisselkantoor in de meeste luxere hotels en zelfs op dezelfde plaats waar je je inreisvisum bij aankomst in Egypte koopt.

Sommige creditcards of betaalpassen kunnen ook in Egypte worden gebruikt om Egyptisch ponden op te nemen bij een geldautomaat. Neem voor vertrek contact op met jouw lokale bank of dit voor jou ook mogelijk is.

4. Hoe is het weer in Egypte?

Over het algemeen heeft Egypte een woestijnklimaat, maar de mediterrane kustgebieden genieten dankzij de heersende wind van een gematigde temperatuur. Het klimaat kent een warm seizoen van mei tot oktober en een koel seizoen van oktober tot mei.

In het warme seizoen is het in de meeste delen van het land droog en heet en vochtig in de Nijldelta en de mediterrane kustgebieden. Dus bescherming tegen de zon, vooral als je een lichte huid hebt, is in dit seizoen erg belangrijk.

Lichte katoenen kleding en zonnehoeden zijn essentieel. In het koele seizoen is het weer mild met wat regen; het is op de meeste dagen helder en zonnig, maar ’s nachts meestal wel koud.

Het meest vochtige gebied ligt langs de kust van de Middellandse Zee. De neerslag daalt sterk van noord naar zuid. Het kan in veel woestijngebieden soms maar eens in de paar jaar regenen.

5. Wat moet ik dragen tijdens een Egypte rondreis?

Aangezien de islam de overheersende godsdienst is en ongeveer 90% van de bevolking moslim is, is Egypte een overwegend islamitisch land. Het kledingvoorschrift is van nature vooral voor vrouwen conservatief. Sommige vrouwen dragen een hijab (een hoofddoek die het hoofd en de hals bedekt, maar niet het gezicht), sommigen dragen een niqab (een sluier die het gezicht bedekt maar de ogen vrij laat) en weer anderen bedekken hun hoofd helemaal niet.

Vrouwelijke toeristen zijn wettelijk niet verplicht om zich aan een kledingvoorschrift te houden. Maar je conservatief en bescheiden kleden is wel een manier om je respect voor hun religie te tonen en kan ongewenste aandacht van Egyptische mannen afleiden.

Aanbevolen kleding is een blouse met hoge hals en lange mouwen, een losse broek of een rok tot over de knie, die het liefst is gemaakt van katoen of linnen. Strakke of transparante kleding moet worden vermeden. Voor formele gelegenheden kunnen sjiekere kleding met een sjaal, die blote schouders bedekt, een uitstekende keuze zijn.

Voor mannen is een normale lange broek, een overhemd met korte mouwen of T-shirts prima. Mouwloze tops en korte shorts zijn in de meeste gebieden misschien niet acceptabel, maar ze kunnen aan de kust en in de luxe hotel resorts prima worden gedragen.

Stevige en comfortabele schoenen met een gesloten neus zijn verstandige keuzes om jouw voeten te beschermen tegen zand en stof. Sandalen zijn, behalve op het strand, geen goede optie tijdens een rondreis.

Het temperatuurverschil tussen dag en nacht kan in de meeste gebieden groot zijn, dus een dunne jas of een sjaal inpakken kan een slim idee zijn.