Klimaat Egypte

Klimaat Egypte, overdag is het meestal warm of zelfs heet en de nachten zijn koel. Egypte heeft slechts twee klimatologische seizoenen: een milde winter van november tot april en een hete zomer van mei tot oktober.

Klimaat & Weer Egypte

De enige verschillen tussen deze 2 seizoenen zijn variaties in temperaturen overdag en de veranderingen in de heersende winden. In de kustgebieden liggen de temperaturen tussen een gemiddeld minimum van 14 graden in de winter en een gemiddeld maximum van 30 graden in de zomer.

Klimaat binnenland Egypte

klimaat EgypteDe temperaturen in de woestijngebieden in het binnenland variëren sterk, vooral in de zomer, wanneer ze kunnen variëren van 7 graden ’s nachts tot 43 graden overdag.

In de winter fluctueren de temperaturen in de woestijn minder dramatisch. In de nachten kan de temperatuur in de woestijn zakken rond de nul graden.

Klimaat Egypte – Weinig tot geen regen

In de meeste gebieden van Egypte valt minder dan tachtig millimeter neerslag per jaar. De meeste regen valt langs de kust, maar zelfs in het natste gebied rondom Alexandria valt er slechts ongeveer 200 millimeter neerslag per jaar. Alexandria heeft een relatief hoge luchtvochtigheid, maar een zeebries zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op een comfortabel niveau blijft.

Weer Egypte

Hoe verder je zuidwaarts in Egypte komt, hoe minder neerslag je kunt verwachten. De hoofdstad Caïro ontvangt iets meer dan een centimeter neerslag per jaar. De stad heeft vaak een zeer hoge luchtvochtigheid in de zomer. Tijdens de rest van het jaar is de luchtvochtigheid echter relatief laag.

Klimaat Egypte + Weersverwachting

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max
temp
21 22 25 28 31 33 34 34 32 30 27 23
Min
temp
10 11 14 17 21 24 25 26 24 20 16 12
Zon
uren
9 10 10 10 11 12 13 12 11 10 9 9
Regen
dagen
0 0 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0
Zee
temp
22 21 21 22 24 26 27 28 27 26 25 23
[* klimaat gegevens Hurghada]


Weersverwachtingen badplaatsen

 • Abu Simbel
 • Alexandrië
 • Aswan
 • Caïro
 • Dahab
 • Marsa al’Alam
 • Memphis
 • Port Said
 • Saqqara
 • Sharm El Sheikh
 • Siwa Oase
 • Suez
 • Taba
 • Taba Heights

Weer en Klimaat Egypte – Zuiden

Egypte temperatuurDe gebieden ten zuiden van Caïro ontvangen minimale regenval. In sommige gebieden is al jaren geen of nagenoeg geen regen gevallen. Of de gebieden ervaren plotselinge stortbuien die leiden tot overstromingen. Ook in Egypte zijn de klimatologische veranderingen merkbaar.

De Sinai ontvangt iets meer neerslag (ongeveer twaalf centimeter per jaar in het noorden) dan de andere woestijngebieden. De regio is bezaaid met tal van waterputten en oases, die in vroegere tijden kleine bevolkingscentra waren op handelsroutes. Waterafvoer in de richting van de Middellandse Zee zorgt voor een aantal landbouwgebieden, in het bijzonder in de buurt van Al Arish.

Hete windstromen – Weer Egypte

Zeilen EgypteHet klimaat Egypte heeft een fenomeen; hete lente winden die in het hele land waaien. De winden staan in Europa bekend als sirocco, maar worden door de Egyptenaren betiteld als de Khamsin.

De hete winden komen meestal in april voor, maar af en toe ook in de maanden maart en mei. De winden ontstaan in kleine, maar krachtige lagedrukgebieden in de landengte van Suez en verplaatsen zich over de noordelijke kust van Afrika.

Deze sirocco of khamsin wind kan hoge snelheden bereiken en voert grote hoeveelheden zand en stof uit de woestijnen mee. Deze zandstormen, met windsnelheden tot 140 kilometer per uur, kunnen de temperatuur snel doen stijgen in twee uur tijd.

De winden waaien met tussenpozen en kunnen nog dagen ziekte veroorzaken bij mensen (astmatische verschijnselen) en dieren. Ook landbouwgewassen, en af en toe huizen en infrastructuur, lopen beschadigen op door de sirocco winden.

Winter

Welk weer kun je tijdens onze (Nederlandse) winter verwachten in Egypte? Hieronder een uitgebreide beschrijving van het klimaat en weer Egypte in de wintermaanden december, januari en februari.

Klimaat Egypte Winter – Perfect vakantieweer

weer EgypteWeer Egypte december: Het klimaat Egypte in de maand december – een geweldige periode om een zonnige kerstvakantie te boeken. Het weer in december Egypte is gewoon perfect, veel Egyptenaren ervaren de temperaturen als laag.

Maar voor ons Noord-Europeanen zijn de temperaturen nog steeds behoorlijk warm, vergeleken met die bij ons in dezelfde periode.De gemiddelde temperatuur overdag ligt in de meeste badplaatsen rond de 23 graden. Er is in december volop zonneschijn met gemiddeld 8 uur zon per dag.

De nachtelijke temperaturen zakken naar gemiddeld 14 graden. Dit betekent wel dat je misschien een trui nodig hebt in de avonden.

Het betekent dat dit een perfecte reistijd is om verschillende vakantieactiviteiten te ondernemen. Kerst en Oud & Nieuw bieden ook tal van leuke hotelactiviteiten, zoals het vieren van galaavonden en nog veel meer.We geven uitgebreide weersverwachtingen in de populaire badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh.

vakantie hurghadaWeer Egypte januari: Het klimaat Egypte in de maand januari is een geweldige tijd om naar Egypte op winterzon vakantie te gaan.

Aangezien het weer Egypte in januari aan de koelere kant is, vergeleken met andere maanden, is januari juist een ideale maand voor een reis naar een van de Egyptische badplaatsen.

Wat te denken van gemiddeld 21 graden overdag en gemiddeld 9 uur zon per dag. Hiermee is januari een aangename reisperiode, en ideaal om ons grauwe weer te verruilen voor een heerlijk winterzon.

Niet voor niets dat veel toeristen in januari naar Egypte reizen en genieten aan de stranden. Regen valt er praktisch niet of het moet een enkele bui zijn. Het zeewater is met 22 graden nog aangenaam warm om van een van de vele watersportmogelijkheden te genieten.

Het weer Egypte januari is zoals gemeld aangenaam warm overdag, in de avond en nachten koelt het behoorlijk af. Een dunne jas of warm vest is wel aan te raden. Klik op de links voor uitgebreide weersverwachtingen in de populaire badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh.

Egypte vakantieWeer Egypte februari: Het klimaat Egypte in de maand februari is één van de belangrijkste redenen waarom veel toeristen juist dan een vakantie Egypte boeken. Het weer in februari is namelijk geweldig, want het is een vrij droge maand in vergelijking met januari.

De temperaturen variëren in februari gemiddeld van 20 graden overdag in de regio van Alexandrië naar gemiddeld 26 graden in gebieden rondom Aswan. Dit betekent dat over het algemeen de temperaturen zeer comfortabel zijn in de badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh.

Aangename temperaturen
Februari is een van de twee maanden, wanneer het Abu Simbel Zon Festival plaatsvindt. Op 22 februari, van oudsher beschouwd als de geboortedag van Ramses II, staat de zon staat in een bepaalde positie, zodat specifieke openingen van de standbeelden van Ramses II door de zon worden verlicht.

Een spectaculaire bezienswaardigheid om mee te maken tijdens je vakantie. Omdat Abu Simbel in het verre zuiden, voorbij Aswan ligt, is het ideaal dat deze gebeurtenis plaats vindt in februari, één van de (koelere) maanden in Egypte.

Het weer Egypte februari heeft zoals gemeld aangename temperaturen overdag. Op een enkele bui na is er praktisch geen neerslag. In februari kan het in de avonden en nachten nog wel eens fris aanvoelen. Om te duiken of te snorkelen heeft het zeewater heerlijke temperaturen van gemiddeld 22 graden.

Klik op de links voor uitgebreide weersverwachtingen in februari in de de populaire badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh.

Voorjaar

strandvakantie EgypteWeer Egypte maart: Het klimaat Egypte in de maand maart is de beste reistijd om te genieten van de voorjaarsvakantie. Het weer in maart is echt ideaal voor een sightseeing tour en strandvakantie activiteiten.

De temperaturen liggen in de badplaatsen gemiddeld op 25 graden. Zomerse temperaturen om te genieten van een strand- of duikvakantie of combinatie van beide.

Vergeleken met de wintermaanden is het weer Egypte in maart een stuk warmer. De zon schijnt dagelijks meer dan 10 uur per dag en hierdoor komen de temperaturen vaak boven de 25 graden. Regen is een uitzondering in maart, en valt er al neerslag dan zijn dit minimale hoeveelheden.

Het betekent dat het weer warm genoeg is om langs de kusten van de Rode Zee te genieten van een goedkope zonvakantie op een van de vele stranden. Voor meer klimaat en weersinformatie in de badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh bezoek de links.

Meivakantie EgypteWeer Egypte april: Het klimaat Egypte in de maand april is nog heel aangenaam. De temperaturen lopen op het midden van de dag op naar gemiddeld 26 graden. In de avonden en nachten koelt het geleidelijk af naar gemiddeld 15 graden. Perfecte temperaturen om te genieten van een mooie zonsondergang.

Egypte zonnige meivakantie bestemming
Voor veel mensen is het weer Egypte in april een goed reden om een paasvakantie of een vroege meivakantie te boeken.

Wil je verzekerd zijn van zon tijdens je reis dan is Egypte de beste strandvakantie bestemming. Overdag temperaturen die gemiddeld rond de 26 graden liggen, de zon die meer dan 10 uur schijnt en niet te vergeten een zeetemperatuur van maar liefst 22 tot 23 graden gemiddeld in april.

In april begint het op de stranden van de badplaatsen drukker te worden. Veel mensen genieten in de 5-sterren hotels van een welverdiende paasvakantie. De meeste Egyptenaren ervaren april als het begin van de zomer in Egypte. Het weer april in de bekende badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh.

Egypte zomervakantieWeer Egypte mei: Het klimaat Egypte in de maand mei is echt de laatste maand om te genieten van aangenaam warm weer. Nu kun je nog genieten van temperaturen die nog niet zo extreem hoog zijn dan in juni, juli en augustus. Ben je op zoek naar een zonnige meivakantie bestemming, dan is de maand mei in Egypte een prima keuze.

De temperaturen liggen overdag in de badplaatsen rond de 30 graden en soms nog iets hoger. De zon schijnt elke dag gemiddeld 11 uur per dag in mei. Regen zul je niet snel mee maken in deze periode en ook in de avond blijft het aangenaam warm met gemiddeld 25 graden.

Wie een actieve meivakantie, in combinatie met watersportmogelijkheden zoekt, komt in Egypte aan zijn trekken. Zo kun je vanaf de stranden o.a. windsurfen, kitesurfen, waterskiën, duiken en snorkelen, om enkele populaire vakantie activiteiten te noemen. Hier aan de stranden van de populaire badplaatsen is het zeewater met 23 graden heerlijk warm om te zwemmen. De weersverwachting in mei voor Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el sheikh.

Zomer

Hurghada snorkelenWeer Egypte juni: Het klimaat Egypte in de maand juni, officieel is de zomer in Egypte begonnen. Niet dat het veel invloed heeft op de rden, waarvoor de meeste bezoekers naar Egypte komen. De meesten komen hier naartoe voor een zonvakantie. Nou, zon krijg je in overvloed. Het weer Egypte juni garandeert hoge temperaturen en langdurige zonneschijn.

In juni komen de temperaturen overdag gemakkelijk boven de 35 graden. De zon schijnt maar liefst 12 tot 13 uur per dag, een dringend advies om midden op de dag uit de zon te blijven. Voor veel mensen zijn de temperaturen te hoog en komen ze liever in het voorjaar, wanneer de temperaturen niet zo verzengend heet zijn als in de zomermaanden.

Boek een strandvakantie en, om echt te genieten van je vakantie Egypte, zorg ervoor dat je een duikcursus boekt. Of dat je op zijn minst gaat snorkelen om te genieten van de onderzeese wonderen van de Rode Zee, waar deze zo beroemd om is! Wat voor weer kun je verwachten in juni in de badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh? Klik op de links voor alle informatie.

duikvakantie egypteWeer Egypte juli: Het klimaat Egypte in de maand juli, het is volop zomer in Egypte. De verzengende hoge temperaturen zijn in volle gang. In de meeste badplaatsen stijgt de temperatuur overdag richting de 35 graden. De zon schijnt maar liefst 13 uur per dag, het is daarom verstandig om midden op de dag de schaduw op te zoeken.

In de avonden en nachten koelt het niet echt af, de temperaturen liggen dan nog op 25 graden. Regen of een bui zul je in juli niet mee maken. Het zeewater is zelfs warm met maar liefst 27 graden gemiddeld in juli.

Boek je een zomervakantie Egypte in de maand juli, boek dan wel een hotelkamer met airconditioning. De nachtelijke temperaturen zijn dusdanig hoog dat prettig slapen in een hotelkamer zonder airconditioning onmogelijk is. Hier vind je uitgebreide klimaat informatie in de badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh.

Weer Egypte augustus: Het klimaat Egypte in de maand augustus is vrij heet. De temperaturen bereiken zinderende hoogtes van 35 graden overdag en vaak liggen ze nog hoger, rond de 40 graden. Voor de echte zonaanbidders prima temperaturen om te genieten op een van de vele stranden.

Zoals gezegd loopt de temperatuur overdag gemakkelijk op naar 40 graden. Daarnaast schijnt de zon maar liefst 12 uur per dag. En ook hier geldt weer het advies, mijd de zon op het heetst van de dag. Overal langs de Egyptische kust is het zeewater opgewarmd tot gemiddeld 28 graden.

Net als in juni en juli zul je ook in augustus geen regen ervaren tijdens je zomervakantie. Wil je meer weten over het klimaat en weer in de badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh, bezoek dan de links.

Herfst

weersverwachting egypteWeer Egypte september: Het klimaat Egypte in de maand september is nog steeds relatief warm. De temperaturen stijgen ook overdag nog snel naar de 30+ graden. Een duik in het zwembad van het hotel kan voor enige verkoeling zorgen.

Wanneer je van plan bent om een Egypte vakantie te boeken in de maand september, krijg je zoals hierboven al vermeld dagtemperaturen van gemiddeld 32 graden in de meeste badplaatsen.

Ook de zon schijnt nog volop, zelfs 11 uur per dag. Ook hier is het advies: mijd de felste zon tijdens de middaguren. Vooral met kinderen is het advies: niet in de volle zon op het heetst van de dag.

Net als in veel andere maanden zul je geen regen meemaken in de maand september. Deze maand is trouwens wel een ideale maand voor wie nog wil genieten van volop zon, maar niet de drukte wil ervaren van de vele zomervakantie toeristen.

Egypte herfstvakantieWeer Egypte oktober: Het klimaat Egypte in de maand oktober, dit is naast december, januari, april en mei een andere belangrijke maand voor het toerisme in Egypte.

Zo is Egypte in oktober voor veel mensen de ideale herfstvakantie bestemming. De belangrijkste reden is het klimaat en weer Egypte in oktober.

In oktober verdwijnt de zinderende zomerhitte en gaan de temperaturen overdag weer naar gemiddeld 30 graden. De zon schijnt nog steeds 10 uur op een dag in de meeste plaatsen langs de kust. Regen zal er ook niet vallen, en hiermee is het in oktober in Egypte droger dan op de Canarische Eilanden en in Turkije.

Boek je een herfstvakantie naar Egypte, ga dan in het warme zeewater van gemiddeld 26 graden zwemmen en snorkelen. Het onderwaterleven in de zeeën is wereldberoemd en veel mensen komen hier tijdens een herfstvakantie snorkelen of duiken.

Ook met de kinderen is er genoeg te beleven tijdens een herfstvakantie Egypte. In de all-inclusieve hotelresorts vinden dagelijks kids activiteiten plaats. Je kinderen zullen zich geen moment vervelen tijdens deze goedkope herfstvakantie. Als de kinderen het naar de zin hebben, zul je zelf ook volop genieten van een ontspannen verblijf. Voor het weer Egypte in oktober in de bekende badplaatsen Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh, check de links voor uitgebreide weersinformatie.

herfstvakantie EgypteWeer Egypte november: Het klimaat Egypte in de maand november, een relatief koele maand in heel Egypte. De temperaturen dalen in de meeste kustgebieden naar gemiddeld 27 graden overdag. Hoewel voor de Egyptenaren een koelere maand, maar voor veel mensen vrij aangename weersomstandigheden.

Overdag liggen de temperatuur rond de 27 graden, en in de avonden en nachten zakken de temperaturen naar een gemiddelde van 16 graden. De zon schijnt 9 uur per dag, prima omstandigheden om te ontspannen op een van de vele prachtige stranden. Ook neerslag is minimaal in november, en mocht het regenen dan is het vaak een enkele bui.

In november is het weer dusdanig dat het bezoeken van historische plaatsen en oases een aanrader is. Door de lagere temperaturen in vergelijking met die van de zomer, is het een stuk comfortabeler reizen en activiteiten te ondernemen. De weersverwachtingen in Egypte november in Hurghada, El Gouna, Makadi Bay en Sharm el Sheikh vind je hier.
Egypte aanbiedingen