Vakantie Egypte Veilig

Door de onrust in Egypte is het aantal toeristen sterk gedaald, echter is het er nog steeds veilig en als u nu zou gaan kunt u haar schatten in alle rust zelf bewonderen.

Vakantie Egypte veilig, waarom u nu zou moeten gaan!De zon voelt zacht en warm aan terwijl ik dit schrijf, hij hangt keurig boven de westelijke lijn waar ik hem tussen de palm-, mango- en guavebomen kan aanschouwen.

De golven slaan een ritme tegen de stalen romp, enkele touwen worden op kracht getest. Wanneer ze twee enorme zeilen tegen houden die gevuld zijn met een frisse noordelijke wind. Een ezel loopt voorbij net als een groepje kinderen die net zo lang ‘Hallo’ roepen totdat ik terug zwaai.

Ik ben geen zeeman maar toch zit ik op een Dahabiya, dit is een replica van een zeilboot uit de 18de eeuw. Echter is deze replica voorzien van eigen badkamer, Wi-Fi en enkele andere moderne toevoegingen. De wind in Egypte komt vanuit het noorden, de Nijl stroomt vanuit het zuiden.

Wat betekend dat we stroomopwaarts varen, uiteindelijk komt het onvermijdelijke einddoel, ook al wenst een gedeelte binnen in mij dat we nooit meer aanmeren op het vaste land.

Zeilen EgypteTijdens de lunch lachten de andere passagiers van de boot en ikzelf uit zelfvoldaanheid. De boot is van ons, net als de piramides en de Karnak tempel, er waren namelijk geen andere buitenlandse toeristen.

Het is geen geheim dat buitenlanders ver uit de buurt van Egypte blijven, maar ik wist niet dat het zo extreem was. Het laat mij tevens zien dat er in 1850 meer bezoekers waren dan toen wij zondag de vallei van de koningen bezochten.

Veel toeristen hebben nog steeds twijfels of een vakantie Egypte veilig is? Redenen hiervoor zijn door mij moeilijk te vinden.

Afgelopen jaar was een turbulent jaar voor de Egyptenaren, dit komt mede door de val van president Mohammed Morsi en zijn regering. Daarnaast was er de gewelddadige verspreiding van de demonstraties van de Moslimbroederschap door de Egyptische veiligheidsdiensten, waarbij de vonken van gewelddadigheid er vanaf sprongen.

veilig EgypteEchter was niets van de onrust gericht op buitenlanders, dit is dan ook de reden waarom de demonstraties en het geweld in Egypte doorgingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen negatief reisadvies afgegeven.

Hierdoor ook geen enkel bezwaar dat er buitenlanders in hun land op reis gaan, bijvoorbeeld naar Caïro, Luxor en het zuiden van Egypte.

Maar daarentegen zijn toeristen erg huiverig geworden sinds 2011, toen werd president Hosni Mubarak namelijk uit zijn ambt ontzegd.

De situatie en het onveilige gevoel bij toeristen is erger geworden nadat er een groep Jihadisten een bus vol Koreaanse toeristen heeft gebombardeerd, dit vond plaats februari 2014 in Taba (Noord-Sinaï). Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Taba, Dahab en Nuweiba op een ‘negatief reisadvies Egypte’ lijst gezet.

Echter is Sharm el-Sheikh, de grootste badplaats van de Sinaï, nog steeds veilig om te bezoeken en zijn er nog steeds directe vluchten naar deze stad beschikbaar. Wegblijven uit Egypte vanwege de onrust en de gebeurtenis in de Sinaï zou gelijk zijn aan niet meer vliegen omdat ze een vliegtuig neerschieten boven de Oekraïne, maar toch blijft het aantal toeristen laag.

Vakantie Egypte veilig ? Jazeker, verken Egypte in alle rust
Egypte wintervakantieDe omvang van de ineenstorting van het toerisme werd duidelijk toen ik aan boord stapte van mijn vlucht vanuit Amsterdam naar Egypte.

Door de online check-in leek het net of de vlucht volgeboekt was – zoals het vier jaar geleden zou zijn geweest – echter was het vliegtuig half leeg.

Caïro is een fantastische en bruisende stad, waardoor je de aanwezigheid van het aantal toeristen moeilijk kunt peilen, maar er waren op het moment van mijn bezoek in juni 2014 maar een handjevol toeristen in een minibus die naar de piramides reed, geen andere toeristen bij de Sphinx en we hadden de Toetankhamon galerij en de rest van het Egyptische museum voor onszelf.

Een lijn van ongeveer twintig gepantserde voertuigen stond buiten het museum geparkeerd, ze hadden allen een soldaat bij zich die elk een militaire uitrusting bij zich droegen. Daarnaast waren er mensen die vanuit politiewagens keken, deze voertuigen waren bedekt met prikkeldraad, waardoor ik me begon af te vragen of zij wat wisten dat ik – en de FCO – niet wisten.

weersverwachting egypteHet museum grenst aan het Tahirplein dat ooit zo bekend was om zijn verkeersopstoppingen, tegenwoordig bekend om zijn demonstraties tegen de regering. Maar op het plein was het rustig en veilig, net zoals het bezoek aan het museum.

Luxor was goed – of slecht, ligt aan uw standpunt – aangezien een bezoek aan een lege vallei van de koningen briljant kan zijn voor degenen onder ons die niet gestoord willen worden door dagjesmensen die net zoals u de versierde graven willen bekijken.

Echter waren de twintig bezoekers van die ochtend niet voldoende om voor verlichting van de graven te betalen of voor voedsel te zorgen voor de bewakers van de graven.

Luxor is afhankelijk van het toerisme, dus toen de westerse regeringen afgelopen zomer een reisverbod instelden moesten veel hotels hun deuren sluiten en daalde de bezettingsgraad naar 1%. Dankzij de inspanningen van de energieke en enthousiaste minister van Toerisme, Hisham Zaazou, werd het reisverbod opgeheven. Echter zijn de vakantiegangers nog niet teruggekeerd.

Egypte vakantieLuxor wat vroeger berucht stond om zijn plagende boot sjacheraars en chauffeurs. Die zijn nu verdwenen omdat ze de toeristen niet meer kunnen plagen wanneer ze liever voor een wandeling kiezen dan voor een rit in hun (taxi) voertuig.

Daarnaast maakten de handelaren je het eerder onmogelijk om rustig door Luxor te lopen omdat je continu de vraag kreeg of je in hun winkel wou kijken. Het werd mij dit keer niet eens gevraagd en toen ik eenmaal weigerde op de vraag zei de koopman simpelweg: ‘Geen probleem, een fijne dag verder’.

Dit brengt me terug naar de Nijl en de tweede mooie vakantiedag dreef voorbij. Egypte is prachtig om ooit te bezoeken – het prachtige platteland, de blauwe lucht, de groene palmbomen, de crèmekleurige muren van de tempels en de zandstenen heuvels, al dit mooier dan ooit te voren.

In de ochtend waren we alleen bij de graven en de verwoeste steden. In de middag, toen we in Edfu waren gestopt om de best bewaarde tempel te zien, hoefden we ook geen andere toeristen te verwachten.

vakantie Hurghada‘Ben je gek?’ zei één van mijn medereizigers toen ik vroeg of een vakantie Egypte veilig was. ‘Ik weet dat het een slechte situatie voor Egypte is, maar het kon niet beter voor u en mij zijn’. Ze keek naar een lege rivier waar enkele boten op dreven en waar een reiger neergleed om een paar vissen te pakken te krijgen.Er zijn verschillende dingen gaande in Egypte – twee presidenten die uit hun ambt zijn gezet, het grootste gedeelte van Sinai is een puinhoop, er is nu een nieuwe (militaire) president .

Maar het beste nieuws dat van belang is voor mensen die naar Egypte op vakantie willen de: directe vluchten naar Egyptische badplaatsen zijn hervat, er zijn nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan en daarnaast is er een prachtige replica van het graf van Toetankhamon geopend.

Kortom een vakantie Egypte veilig? Dat kan ik uit toeristisch oogpunt alleen maar beantwoorden met “Ja”. Er is geen tekort aan briljante dingen om te bewonderen in Egypte, er is echter wel een tekort aan mensen om ze te zien.

Twijfel je nog om een vakantie Egypte te boeken, lees dan onze aanbevelingen omtrent: Reisadvies Egypte.
Egypte aanbiedingen